Usein kysytyt kysymykset

Kysyjän kuva
Etusivulle

1. Yleistä

1.1 Mikä tämä on?

Arvaamo pyrkii arvaamaan mitä ajattelet kysymällä joukon kyllä/ei -kysymyksiä.

1.2 Kuinka se toimii?

Arvaamo ottaa talteen pelaajien vastaukset ja oppii lisää jokaisesta loppuun asti pelatusta pelistä. Loppuun asti pelaaminen tarkoittaa, että vastaa viimeiseen kysymykseen (Onko kyseessä X?) Kyllä tai Ei. Vastaa tähän kysymykseen sekä silloin, kun vastaus on oikea, että silloin, kun arvaus menee pieleen.

Jos arvaus osui oikeaan, vahvistat tietoa entisestään. Jos riittävän moni vastaa eri tavalla, se pyrkii oppimaan kysymykseen oikean vastauksen. Aina sellaista ei olekaan, ja tällöin kysymys voidaan jättää kokonaan pois.

Jos Arvaamo vastasi väärin, on tärkeää, että kerrot sille oikean vastauksen, jotta se osaa asian seuraavalla kerralla.

1.3 Kuka tämän teki?

Aapo Puskala.

1.4 Miksi teit tämän?

Halusin nähdä, kuinka hyvin se toimii.

Tämä on jo neljäs toteutus samasta ideasta. Ensimmäinen tehtiin Apple II+ -tietokoneella Applesoft BASICillä vuonna 1983.

2. Toiminta

2.1 Kuinka pelaan näppäimistöllä?

Kyllä
Ei
En tiedä
Välilyönti Riippuu
Peru edellinen

2.2 Miksei se arvaa asiaa, jonka juuri lisäsin?

Arvaamo ei valitse aina samoja kysymyksiä. Ei, vaikka ihminen vastaisi samoin edeltäviin kysynyksiin. Se valitsee tilanteeseen nähden parhaan kysymyksen joka kierroksella erikseen. Jos kaksi kysymystä on lähellä toisiaan, se voi toisella kertaa valita eri kysymyksen kuin edellisellä kierroksella. Osittain tämä on tehty myös siitä syystä, että se oppisi nopeammin ja enemmän.

Jos kaksi asiaa ovat hyvin lähellä toisiaan, voi Arvaamo jatkuvasti arvata näistä sen väärän, vaikka joka kierroksella opettaisi sitä lisää. Tällöin syy väärän arvaamiseen voikin olla se, että se ei tiedä riittävästi väärästä vastauksesta. Jos haluaa opettaa sille asian kunnolla, kannattaa pelata yksi peli miettien Arvaamon arvaamaa väärää vastausta. Sen jälkeen sen pitäisi arvata myös se alkuperäinen vastaus paremmin.

2.3 Miksi se kysyy keskenään ristiriitaisia kysymyksiä?

Arvaamolla on kaksi tavoitetta: arvata oikein ja oppia lisää. Sen voisi säätää niin, että se arvaisi harvemmilla kysymyksillä ja etenkin harvemmilla ristiriitaisilla kysymyksillä. Tästä seuraisi, että se oppisi vähemmän. Jos se kysyisi vain asioita, jotka se jo tietää, se ei oppisi mitään uutta. Sen vuoksi se kysyy tarkoituksella myös kysymyksiä, joiden vastauksen se haluaa oppia.

Arvaamo ei automaattisesti tiedä, että jotkin kysymykset ovat toisensa poissulkevia. Ihmiselle on selvää, että maa ei voi olla samaan aikaan Afrikassa ja Amerikassa, mutta Arvaamon pitää oppia se. Koska Arvaamo ei ymmärrä, mitä kysymyksessä kysytään, sen pitää oppia se sen perusteella, mitä ihmiset ovat siihen kysymykseen vastanneet. Esimerkiksi jos on 20 maata, joista yksikään ei ole meren rannalla ja joista yksikään ei ole Itämeren rannalla, Arvaamo päättelee, että jos maa ei ole meren rannalla, se ei myöskään ole Itämeren rannalla.

Se, että Arvaamo kysyy ristiriitaisia kysymyksiä, ei tarkoita, että se luulisi asian olevan niin. Se vain pyrkii oppimaan lisää.

2.4 Vastasin vahingossa väärin kysymykseen. Mitä nyt teen?

Useimmissa tapauksissa tästä ei ole mainittavaa haittaa. Yksi "väärä" vastaus ei vielä muuta Arvuuttajan käsitystä oikeasta vastauksesta. Jos haluat olla varma, että vastaustasi ei tallenneta, jätä vastaamatta lopun kysymykseen "Onko kyseessä X?". Vastaukset tallenentaan vasta, kun on vastatattu tuohon kysymykseen. Jos vastaat väärin ja keskeytät pelin, ei vastaustasi tallenenta mihinkään.

2.5 Arvaamo "tietää" jonkin asian väärin.

Arvaamo ei pyri olemaan oikeassa, vaan arvaamaan, mitä ihminen ajattelee. Sillä ei ole väliä, jos Arvaamo luulisi valaan olevan kala, jos ihmiset luulevat sen olevan kala. Arvaamo siis "tietää", mitä merkittävä enemmistö sen käyttäjistä vastaa.

2.6 Millaisia kysymyksiä minun pitäisi lisätä?

Lisää mahdollisimman laaja kysymys, joka erottaa sinun (oikean) vastauksen ja Arvaamon arvauksen toisistaan. Esimerkiksi jos oikea vastaus on Japani ja Arvaamo arvasi Kiina,mahdollisia kysymyksiä olisivat esimerkiksi:

"Onko se väkiluvultaan maailman suurin maa?"

Huono, koska maailmassa on vain yksi väkiluvultaan suurin maa. Kysymyksen pitäisi sopia mahdollisimman moneen maahan.

"Onko se Tyynen valtameren rannalla?"

Huono, koska sekä Japani että Kiina ovat Tyynen valtameren rannalla.

"Onko se köyhä?"

Huono, koska näkökulmasta riippuen molempia maita voi pitää köyhinä, mutta myös rikkaina.

"Onko se pieni?"

Huono, koska vastaus on suhteellinen. Onko Japani pieni vai suuri? Suhteessa mihin?

"Onko se saarivaltio?"

Hyvä, koska maailmassa on monta saarivaltiota ja kysymys erottaa Japanin ja Kiinan toisistaan.

"Kuuluiko maa akselivaltoihin?"

Hyvä, koska akselivaltoja oli useita. Japani oli yksi näistä, Kiina ei.